Fărâmiță Lambru a fost un cunoscut lăutar al secolului XX, acordeonist virtuoz, solist vocal dar și actor. Șansa lui la afirmare a fost aceea că, la 24 de ani, a cunoscut-o pe marea doamnă a cântecului popular românesc, Maria Tănase, cu care a cântat până la moartea acesteia.
Maria Tănase: „Mă trage curentul de la acordeonul tău”
Lăutar de etnie rromă, ce cânta prin mahalalele Bucureștiului, Fărâmiță a cunoscut-o pe Maria Tănase când avea 24 de ani. Prima întâlnire dintre cei doi a avut loc la Teatrul de Estradă din Bucureşti, aşa cum evocă Maria Roşca în cartea ” Maria Tănase”:” – Sărut mâna, doamnă, eu sunt Fărâmiţă Lambru”. Maria Tănase aștepta un nou instrumentist. El avea un acordeon Hohner, de 48 de bași, cu burduful spart. Au cântat împreună, ea cu vocea, el cu acordeonul, melodia „Astă iarnă era iarnă”. Maria a izbucnit în râs: „Măi Fărâmiţă, mă trage curentul de la acordeonul tău…”.
De atunci, Maria Tănase l-a luat în formația ei, inclusiv în turnee în străinătate, el acompaniind-o până la moartea ei (1953-1963). Cei doi artiști n-au fost apropiați doar pe scenă ci și în viața de toate zilele, Maria Tănase devenindu-i martor de cununie și nașă. De asemenea, aceasta l-a ajutat să se angajeze la Teatrul ” Constantin Tănase”, acolo unde a devenit solist şi dirijor al orchestrei populare.
Primul solo la bași din România
Lambru a fost primul acordeonist din România care a cântat la acordeon un solo de başi, la sfârşitul anilor ’40. A fost unul dintre cei mai compleţi şi originali lăutari bucureşteni din a doua jumătate a secolului XX. Ca instrumentist, cânta cu virtuozitate excepţională la başii mâinii stângi ai acordeonului, după cum stăpânea şi claviatura pentru mâna dreaptă. După moartea Mariei Tănase, a imprimat la Casa de Discuri Electrecord atât piese instrumentale la acordeon, cât și solo voce.
A jucat rolul lui Zavaidoc
Lăutarul devenit celebru a avut şansa de a intra în cinematografie, graţie talentului său desăvârşit, datorită căruia a fost asemuit cu un alt lăutar român celebru, Zavaidoc. A fost distribuit în rolul acerstuia în 1967, în musicalul ”Groapa”. Câţiva ani mai târziu, în 1971, a apărut în filmul ”Facerea lumii”, alături de marii actori Toma Caragiu şi Colea Răutu. Pentru activitatea sa de solist la Teatrul ”Constantin Tănase”, a fost recompensat în 1968 cu medalia Ordinul Meritul Cultural, clasa a V-a.
Biografie
Fărâmiță Lambru nu este un nume de scenă. Exact așa se numea el, primul fiind numele de familie și al doilea prenumele. S-a născut pe 15 septembrie 1927 la București și a murit tot acolo, pe 12 decembrie 1974, la vârsta de 47 de ani, răpus de tuberculoză. Cauza a fost aceea că a cântat cu vocea nepermis de mult, nerefuzând nici o cântare. Este înmormântat în cimitirul ”Izvorul Nou” din Bucureşti.