Home Folclor si tradiții Gheorghe Zamfir, viață și carieră de excepție

Gheorghe Zamfir, viață și carieră de excepție

0
Gheorghe Zamfir canta la Sala Mare a Teatrului National Bucuresti, luni, 19 noiembrie 2007. Formatia Phoenix a sustinut un concert extraordinar, cu ocazia celei de a 45-a aniversari. BOGDAN MARAN / MEDIAFAX FOTO

Celebrul Gheorghe Zamfir a dus naiul românesc peste mări și țări și a încântat cu el împărați, șefi de stat și chiar pe Papa de la Roma. El este omul care a revoluționat muzica instrumentelor de suflat, colaborând cu orchestre renumite din întreaga lume.

Palmares impresionant
Născut pe 6 aprilie 1941, în localitatea Găești din județul Dâmbovița, Gheorghe Zamfir și-a făcut debutul discografic în anul 1959, pe un disc de ebonită, cu „Sârba de la Pitești, alături de vestiții lăutari ai Orchestrei de Muzică Populară Radio și dirijorul Radu Voinescu (Rudolf Wagner).

Gheorghe Zamfir, a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de albume înregistrate și a vândut peste 120 de milioane de exemplare. Printre lucrările compuse de el enumerăm doar câteva: „Doina de jale” și „Doina ca de la Vișina”, compoziții pentru nai în spirit popular (1966); „Misa pentru Pace, pentru nai, cor, orgă și orchestră” (1974); „Concert pentru nai și orchestră” (1982); „Cvintet pentru nai și cvartet de coarde” (Cvintetul Plopilor, 1984); „Conceptul muzical Totus Tuus”, set de piese pentru nai, orgă și grup vocal bărbătesc (2005).
În perioada 1966–1969, Gheorghe Zamfir a fost dirijor al Ansamblului folcloric Ciocârlia din București. În 1966 a scos primul său disc cu casa de discuri Electrecord, care cuprinde compoziții ale sale în cel mai autentic spirit popular, printre care și faimoasele sale piese: Doina de Jale și Doina ca de la Vișina. În 1968 a scos cel de al doilea disc cu Electrecord. În 1969 a plecat, prin demisie, de la Ansamblul folcloric Ciocârlia.
Ca student a câștigat premii naționale și internaționale cu naiul său, cât a fost la Ciocârlia a întreprins primele sale turnee internaționale, în Germania de Vest, Elveția, URSS și China, dar cel mai mare succes l-a obținut după 1970, când a înființat propriul său taraf, cu care a susținut, în 1971, un număr de 45 de reprezentații la teatrul de la Gaîté – Montparnasse din Paris, folosind pentru prima oară cele patru naiuri create de el(soprano, alto, tenor și bas). De atunci au început concertele internaționale cele mai mari, din Europa, America de Sud, Canada și SUA, până în Australia, Japonia și Africa de Sud. A fost invitat să susțină concerte de nenumărați șefi de state și personalități, printre care împărăteasa Japoniei, președintele Columbiei și Papa Ioan Paul al II-lea.

Exilat de Ceaușescu

În anul 1982, în plin comunism, Gheorghe Zamfir a dedicat un concert lui Dumnezeu, fapt care a făcut să cadă în dizgrația cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, fiind nevoit să plece în exil. Chiar el povestește, cu amărăciune, acel moment:
„Urlând de durere, cu inima sfâșiată în bucăți, am luat drumul exilului, în luna martie 1982, cu două valize și cu naiurile la spinare. Pașaportul mi l-a băgat în buzunar fostul ministru de Externe, Ștefan Andrei, care mi-a spus: „Pleci și nu te mai întorci. Altfel, Ceaușescu te omoară!”. Exilul a fost absolut teribil pentru mine. Dacă nu plecam din țară eram arestat, condamnat și poate pierdut fizic.”
Gheorghe Zamfir și-a continuat cariera în străinătate și s-a întors în țară după căderea lui Ceaușescu.

Exit mobile version