Home Folclor si tradiții Irina Loghin – „Regina muzicii populare” din România

Irina Loghin – „Regina muzicii populare” din România

0

Irina Loghin s-a născut pe 19 februarie 1939, în Gura Vitioarei, județul Prahova și este fără doar și poate, una dintre emblemele muzicii populare din România, supranumită și regina muzicii populare, care s-a afirmat prin harul, talentul și munca sa.

Aceasta a avut o ascensiune frumoasă pe acest drum, al folclorului, evoluând cu pași mărunți, dar siguri, într-un timp foarte scurt. Pe parcursul anilor a fost, pe rând, solistă colaboratoare a ansamblurilor Ciocârlia, Barbu Lăutaru și Ciprian Porumbescu. Alături de acestea a participat la nenumărate evenimente, spectacole și concerte, atât în țară, cât și în afară. În cadrul evenimentelor a avut ocazia să colaboreze cu artiști precum: Ion Dolănescu, Benone Sinulescu, Ileana Sărăroiu, Maria Ciobanu, Angela Similea, Florin Piersic și mulți, mulți alții.

Imediat după Revoluție, Irina Loghin a cochetat puțin și cu domeniul politic, înscriindu-se în 1998 în Partidul România Mare (PRM). În legislatura 2004-2008 a fost senator român, ales în județul Giurgiu, poziție din care a încercat să ajute artiștii români și bătrânii, însă din cauza unor eșecuri, nu și-a mai dorit și o a doua candidatură. Bineînțeles, și în acest domeniu, a avut o evoluție frumoasă, fiind membră în diverse grupuri parlamentare, de-a lungul anilor.

În ceea ce privește cariera sa artistică, aceasta a fost și este în continuare, una de succes, datorită talentului său incontestabil și muncii depuse pentru realizarea fiecărui proiect. Artista se bucură de un repertoriu bogat, atent compus pentru toți fanii ei, lansând pe piața muzicală, nu mai puțin de 18 materiale discografice, în perioada 1965-1995, editate de Electrecord, trei dintre ele fiind în colaborare cu Benone Sinulescu. Printre acestea, amintim: „Măi bădiță, de pe grui”, „M-au cerut, la maica, doi”, „Rămâi, mândruțo, cu bine” cu Benone Sinulescu, „Miorița”, „Să cânt, cu drag, omului”, „Spune, măiculiță, spune”.

Artista a primit, de asemenea, multe premii și distincții, în semn de încoronare a muncii, a talentului și a dăruiri sale, dovedită în timp. În 1967, interpretei i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural, pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică. Câțiva ani mai târziu, în 2002, președintele României de la acea vreme, Ion Iliescu, i-a conferit Crucea națională Serviciul Credincios, pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală, iar în mai 2014, Irina Loghin a fost decorată cu Ordinul de Onoare de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Exit mobile version