Nicolae Botgros, o personalitate de renume în industria muzicală românească. Cunoscutul dirijor s-a născut pe data de 25 ianuarie 1953, pe plaiuri moldovene, în satul Badicu Vechi, raionul Cahul, din Republica Moldova de azi, într-o familie de lăutari.
Talentul îl moștenește de la tatăl său, Dumitru Botgros, unul dintre cei mai cunoscuți lăutari la acea vreme, care i-a îndemnat de mici, atât pe Nicolae, cât și pe fratele său, să cânte la un instrument. Primul instrument cu care a cochetat maestrul Botgros, a fost tocmai toba, însă puțin câte puțin, a lăsat-o în favoarea viorii.
Maestrul a absolvit Școala de Muzică din Cahul, iar ulterior a urmat cursurile Școlii de Iluminare de la Soroca, unde a asistat pentru prima dată la un concert susținut de orchestra „Lăutarii”.
Munca multă și ambiția, îmbinate armonios cu talentul înnăscut, i-au adus maestrului gustul succesului și a afirmării pe marile scene ale Moldovei, dar și ale României. Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț, iar ulterior a activat ca dirijor al orchestrei „Joc”. Abia în 1973 s-a mutat la Chișinău și a devenit violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.
Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filarmonicii de Stat din R.S.S. Moldovenească, de către interpretul Nicolae Sulac, primul dirijor fiind compozitorul și violonistul Mircea Oțel, urmat de trompetistul Gheorghe Usaci. Abilitățile sale de violonist, i-au fost încununate lui Nicolae Botgros prin acordarea titlului de conducător al Orchestrei Populare „Lăutarii”, în 1978.
În ceea ce privește activitatea solo, acesta a înregistrat doar două albume, însă a colaborat la realizarea a sute de materiale muzicale înregistrate cu interpreți de muzică populară și nu numai. Printre cei mai de seamă colaboratori ai săi, se numără: Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjanu, Zinaida Julea, Georgiana Marina, Ștefan Bănică Jr și mulți, mulți alții.
În prezent, maestrul Nicolae Botgros este dirijor al Orchestrei „Lăutarii” din Chișinău, alături de care participă la nenumărate concerte, spectacole, turnee și realizează materiale discografice deosebite, în colaborare cu marii artiști ai muzicii populare din România și Moldova. Maestrul se bucură de realizările sale de până acum, iar noi suntem convinși că va realiza proiecte frumoase și în anii ce vor urma.