Deși are o vârstă respectabilă, Tudor Gheorghe continuă să fie un fenomen, spectacolele sale de la Sala Palatului fiind așteptate cu emoție.
Singurul român din Europa
Tudor Gheorghe i-a cucerit pe români cu harul său în așa măsură, încât a fost votat, în 2019, să reprezinte România în prima carte de cântece a Uniunii Europene. Așa se face că cele mai cunoscute cântece ale sale: „Au înnebunit salcâmii” și „Acolo este țara mea” se vor afla alături de cele ale unor legende precum John Lenon, sau Jacques Brel.
Spunea Marin Sorescu
„De fiecare dată când îl ascult – și asta se întâmplă des – Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească – populară și cultă – poate mișca munții. (…) Problema mea, inhalând prin toți porii melodia ființei sale, este cum să-mi stăpânesc o lacrima de dragoste, admirație și mândrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai ușor să-l pup.” – așa spunea Marin Sorescu în 1988 despre Tudor Gheorghe.
Tatăl, cântăreț în biserică
Tudor Gheorghe și-a moștenit vocea impresionantă de la tatăl său, care era cântăreț în biserică. Din păcate, el nu s-a putut bucura, prea mult, de prezența și susținerea acestuia, în copilărie și, mai ales, în adolescență, pentru că părintele său a fost arestat ca fiind legionar și încarcerat ca deținut politic la Aiud. Cu toate astea, Tudor Gheorghe nu s-a abătut de la drumul lui. În 1966 a absolvit Institutul de Teatru din București și a fost angajat la Teatrul Național din Craiova, unde a jucat primul lui rol la vârsta de 21 de ani, devenind unul dintre cei mai tineri actori din țară. Muzica a fost, însă, cea care l-a consacrat, scoțând pe piață zeci de albume discografice și umplând sălile de spectacol la concerte.